wtorek, 2 stycznia 2018

YERBA MATE NA ZDROWIE....


      Ci którzy nie znają  smaku yerba, muszą się przyzwyczaić do jej gorzkiego smaku i polubić.to.
Ziele to,  ,to zmielone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Misjonarze w XVII w. zauważyli , że Indianie  piją "jakieś" ziele, są nadzwyczaj sprawni,ogólnie zdrowi w doskonałej kondycji.
Image and video hosting by TinyPic   Badacze ustalili , że yerba  jest żródłem wielu minerałów i  witamin. Wspomaga leczenie nadwagi,przyspiesza przemianę materii,pomaga w leczeniu cukrzycy, działa przeciwzapalnie, eliminuje stany depresyjne, wspomagając koncentrację,zwalcza zmęczenie fizyczne.
Ziele zaparza się w specjalnym naczyniu zw. mate. wodą o temperaturze max.70-80`C. Należy pić powoli ,małymi łyczkami,najlepiej po przestudzeniu do ok. 30-40-`C. Po wypiciu naparu, można kilkakrotnie ,do pięciu razy zalewać ponownie letnią wodą.
Yerba, najlepiej pić,jeden kubek dziennie ,kilkakrotnie zalewany letnią wodą. Jest bezpieczna ,nawet dla osób z chorobą nadciśnieniową, nie powinny  pić  kobiety ciężarne i osoby z owrzodzeniem żołądka.    Opracowanie własne, na podstawie pisma medycznego ,#roma.t.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz