Ci którzy nie znają smaku yerba, muszą się przyzwyczaić do jej gorzkiego smaku i polubić.to.
Ziele to, ,to zmielone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Misjonarze w XVII w. zauważyli , że Indianie piją "jakieś" ziele, są nadzwyczaj sprawni,ogólnie zdrowi w doskonałej kondycji.

Ziele zaparza się w specjalnym naczyniu zw. mate. wodą o temperaturze max.70-80`C. Należy pić powoli ,małymi łyczkami,najlepiej po przestudzeniu do ok. 30-40-`C. Po wypiciu naparu, można kilkakrotnie ,do pięciu razy zalewać ponownie letnią wodą.
Yerba, najlepiej pić,jeden kubek dziennie ,kilkakrotnie zalewany letnią wodą. Jest bezpieczna ,nawet dla osób z chorobą nadciśnieniową, nie powinny pić kobiety ciężarne i osoby z owrzodzeniem żołądka. Opracowanie własne, na podstawie pisma medycznego ,#roma.t.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz